Psychologische behandeling met inzet van paarden

Een krachtige combinatie
Al jaren ben ik werkzaam binnen de jeugdzorg en heb ik ervaren dat het bieden van behandeling vanuit een kantoor niet altijd aansluit bij kinderen/ jongeren. Zij willen bewegen en leren beter door dingen te ervaren. Ook ik houd van actief bezig zijn en door het volgen van verschillende opleidingen op het gebied van paardencoaching, kan ik mijn mooie werk als behandelaar met mijn grote passie; paarden combineren.
Paarden zijn namelijk puur, leven in het hier en nu, kunnen je helpen om weer in je kracht te komen en je hart te volgen.
Daarnaast is het lekker en goed voor je ‘hoofd en lijf’ om buiten bezig te zijn.

Wat houdt het in?

Kinderen/ jongeren kunnen soms niet goed in hun vel zitten. Dit kan komen door gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld een scheiding, overlijden van een dierbare, pesten, problemen op school of een andere traumatische ervaring. Op zo’n moment kan een kind/jongere een steun in de rug gebruiken om weer in balans te komen. Er wordt middels CGT (cognitieve gedragstherapie) en ACT (acceptance and commitment therapy)- oefeningen op een ontspannen en krachtige manier gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling. We gaan bezig met o.a. weer leren voelen, het omgaan met gedachten en gevoelens en het ontdekken van kwaliteiten en valkuilen.

Door het samen werken met paarden worden kinderen/jongeren bewust van hun patronen en leren ze weer hun hart te volgen. Ook kunnen paarden helpen bij het verwerken van nare gebeurtenissen (trauma’s). De behandeling wordt afgestemd op de hulpvraag en het ontwikkelingsniveau van het kind/de jongere. (Er wordt vooral naast het paard gewerkt).

"Paarden voelen gelijk of je spanning hebt"

Waarom is psychologische behandeling met inzet van paarden zo effectief?

  • Het is laagdrempelig. Kinderen/jongeren leren het snelst in een omgeving waarin zij zich veilig voelen. In de praktijk blijkt dat kinderen in het bijzijn van paarden makkelijker hun emoties laten zien.

  • Het is spelenderwijs. Door opdrachten met het paard uit te voeren kan het kind/de jongere nieuwe vaardigheden leren die hem of haar helpen in het dagelijks leven.

  • Het geeft vertrouwen. Paarden zijn eerlijk en betrouwbaar. Je kunt ze alles vertellen zonder dat ze over je oordelen of je uitlachen. Ze nemen je zoals je bent!

  • Het bevordert de aanmaak van oxytocine (knuffelhormoon). Door het paard aan te raken, te knuffelen en te borstelen stijgen de oxytocinewaarden bij kinderen en jongeren. Tevens daalt hun hartslag, net als de waarden van stresshormonen. Een verhoging van het oxytocinegehalte kan het gevoel van vertrouwen en verbondenheid vergroten.

  • Verder kunnen we veel leren van de onderlinge communicatie van en met paarden. Hoe lossen paarden hun problemen op? Hoe gaan ze om met anderen? Hoe benadert het kind/ de jongere het paard? Hoe reageert het paard daarop?
"Paarden kunnen goed ‘spiegelen’"
Locatie

De behandeling zal geboden worden bij pensionstal Hammers in Laren (GLD, kleinschalig met veel privacy) of bij mij thuis in Holten.